Μαθαίνουμε για την κοιλιοκάκη


Πριν μερικές μέρες είχα την τύχη να βρεθώ μαζί με φίλους bloggers σε μια παρουσίαση προϊόντων για συνανθρώπους μας με κοιλιοκάκη από την εταιρία διακίνησης των προϊόντων Dr.Schär και να δοκιμάσω νόστιμα φαγητά και γλυκά που μας έφτιαξε η γνωστή μας blogger και όχι μόνο, Μαριλού από το blog Madame ginger.
Η κοιλιοκάκη, λέξη άγνωστη σε πολλούς είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου, με κληρονομική προδιάθεση, η οποία προκαλείται από αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, λόγω της γλιαδίνης, μιας πρωτεΐνης που περιέχεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη.
Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια αυτή η κατάσταση έχει διάφορα άλλα ονόματα, όπως τα εξής: εντεροπάθεια γλουτένης, εντεροπάθεια ευαισθησίας στη γλουτένη και δυσανεξία στη γλουτένη. Ο όρος κοιλιοκάκη προέρχεται από την ελληνική «κοιλιακός» («κοιλιακή χώρα»), και εισήχθη τον 19ο αιώνα, από αρχαία ελληνική περιγραφή της ασθένειας του Αρεταίου της Καπαδοκίας.
Μπορεί να ανιχνευτεί με εξετάσεις αίματος και για την επιβεβαίωση της διάγνωσης πρέπει να διενεργηθεί βιοψία του λεπτού εντέρου.
Σήμερα μοναδική θεραπεία αποτελεί η δια βίου αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μάθετε από το σύλλογο πασχόντων με κοιλιοκάκη εδώ. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης στις 16 Μαΐου, η εταιρεία Dr. Schär, διοργανώνει με την υποστήριξη της εταιρείας CANA, με τον πανελλήνιο Σύλλογο «Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη» και το Σύλλογο «Δράση για την Κοιλιοκάκη» την εκδήλωση Glutenfree World Day στο The hub events στην Αθήνα, την Κυριακή 11 Μαΐου. Μια εκδήλωση για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη και τις οικογένειές τους, όπου θα μπορέσουν να απολαύσουν μία ολόκληρη ημέρα χωρίς γλουτένη, να απολαύσουν τις gluten free δημιουργίες του chef Άκη Πετρετζίκη καθώς και να ακούσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις για τη διατροφή και τη ζωή χωρίς γλουτένη. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Glutenfree World Day, η Dr. Schär διοργανώνει έναν διαγωνισμό και προσκαλεί πάσχοντες από κοιλιοκάκη και μη, να στείλουν την gluten free συνταγή τους παρασκευασμένη με ένα προϊόν Schär στο athens@drschaer.com, μαζί με μια φωτογραφία της δημιουργίας τους. Ο Άκης Πετρετζίκης θα επιλέξει την αγαπημένη του συνταγή και ο νικητής θα κερδίσει ένα πλούσιο πακέτο με προϊόντα Schär ενώ θα μαγειρέψει τη νικητήρια συνταγή μαζί με τον Άκη στην εκδήλωση Glutenfree World Day στις 11 Μαΐου. Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε εδώ.

Εμείς περάσαμε ένα πολύ όμορφο απόγευμα, ακούσαμε, μάθαμε, ψήσαμε και τώρα ψάχνουμε συνταγές να φτιάξουμε, με όλα τα νόστιμα προϊόντα που είχαν την καλοσύνη να μας χαρίσουν οι άνθρωποι της εταιρίας. Προς το παρόν όποιος θέλει, ας δει μια συνταγή που είχαμε βάλει παλαιότερα για μπισκοτάκια φουντουκιού χωρίς γλουτένη.
Και φυσικά θα επανέλθουμε :)

5 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Σ ευχαριστουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήσιμη και ολοκληρωμένη ενημέρωση μας έκανες κοριτσάκι. Ευτυχώς πρόβλημα τέτοιο δεν έχω. Καλή επιτυχία στη νικήτρια.
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την κοιλιοκάκη την ξέρω από άλλους. Ενδιαφέροντα όσα μας είπες και τυχερή που πήρες τόσα δωράκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουσιαστική και χρήσιμη ενημέρωση! Ευχαριστούμε πολύ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ χρησιμη αναρτηση!!!!!!
    Πέρασα οπως κάνω παντα στους φιλους για ν αφησω τις ευχες μου.Πασχαλινες δεχτείτε ευχες απο την καρδια βγαλμένες,ολες οι μέρες της ζωής σας να είναι αναστημένες.Καλη Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
    ░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆

    ΑπάντησηΔιαγραφή