ρεβύθια στο φούρνο/Oven Baked Chickpeas

For English, scroll down
Καλοκαιριάζει βέβαια, εμείς όμως συνεχίζουμε να έχουμε τα όσπρια στη διατροφή μας. Απλώς δεν κάνουμε σούπες πια, φτιάχνουμε νόστιμα φαγητά στο φούρνο..... όπως αυτά τα ρεβύθια. Ο χυμός από κάτι ντόλτσε πορτοκάλια που είχα και δεν είχα τι να τα κάνω, έγινε το ζουμί γι αυτό το νόστιμο και αρωματικό φαγητό.


χρειαζόμαστε
500 γρ ρεβύθια
2 κουταλάκια σόδα
2 κουταλάκια ρίγανη
2 κρεμμύδια
1 φύλλο δάφνης
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο κόλιανδρο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/4 κουταλάκι μπούκοβο
1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά

Μουσκεύουμε από το βράδυ τα ρεβύθια σε νερό. Το πρωί τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με 2 κουταλάκια σόδα. Αφήνουμε για ένα τεταρτάκι και μετά τα ξεπλένουμε καλά. Τα βάζουμε να βράσουν και αφαιρούμε τον αφρό που βγάζει στην αρχή. Προσθέτουμε 2 κουταλιές λάδι, 2 κρεμμύδια ολόκληρα, 1 κουταλάκι ρίγανη και ένα φύλλο δάφνης. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό που βράσανε. Τα βρασμένα κρεμμύδια τα κόβουμε με ένα μαχαίρι σε χοντρές φέτες.
Τα βάζουμε σε γάστρα ή πυρίμαχη κατσαρόλα, προσθέτουμε τα βρασμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, το άλλο κουταλάκι ρίγανη, το μπούκοβο, την γλυκιά πάπρικα, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και 2 φλιτζάνια από το νερό που κρατήσαμε.  Σκεπάζουμε με το καπάκι. Ψήνουμε στο φούρνο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β για 1 ώρα περίπου. Στη μισή ώρα το κοιτάμε και αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο νερό από αυτό που έχουμε κρατήσει ακόμα. Προσέχουμε το νερό γιατί θέλουμε να μείνει το φαγητό στο τέλος με μια χυλωμένη σαλτσούλα.
Summer is here, yet we still maintain legumes in our diet. We don't use them in soups anymore, we make however several tasty dishes...like these chickpeas. The juice from some sweet oranges I had and didn't know what to do with became the broth for this tasty and fragrant dish.

we need
1 lb 1 oz chickpeas
2 tsps baking soda
2 tsps oregano
2 onions
1 bay leaf
4 Tbsps olive oil
2 garlic cloves, minced
2 Tbsps coriander, finely chopped
1 cup orange juice
2 tsps orange rind
1 tsp sugar
1/4 tsp red pepper flakes
1/2 tsp sweet paprika

Soak chickpeas in a bowl of water overnight. In the morning, strain and blend in baking soda. Let sit for 15 min, then rinse thoroughly.
In a pot of water, bring them to a boil and skim the foam that appears in the beginning of boiling.
Add 2 Tbsps olive oil, 2 whole onions, 1 tsp oregano and bay leaf. Continue boiling until they're just tender, not mashed. Strain and reserve the water they boiled in. Slice the boiled onions in thick slices.
Turn into crock pot or oven safe casserole, add sliced onions, garlic, coriander, remaining oregano, pepper flakes, sweet paprika, sugar, salt and pepper. Add remaining oil, orange juice and rind and 2 cups of the reserved water. Cover and bake in preheated oven, at 400F, for about an hour.
Check after 30 min and add some of the reserved water, if necessary. We need to watch how much water we add, when the dish is done, it should be left with a thick sauce.

14 σχόλια:

  1. Γλύκισμα, μέλι!!!!
    Από τις συνταγές που κουβαλάνε για μένα προσωπικές αγαπημένες καλοκαιρινές ιστορίες!!!
    Υπέροχο φαγητό σε μια εξίσου υπέροχη εκτέλεση!!!
    Να είσαι καλά Μαρία μου
    Πολλά φιλιά :)
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tέλειο φαγητό Μαρία !!!
    Τα ρεβύθια μου αρέσουν πολύ, αλλά το καλοκαίρι έτσι μου αρέσουν ακόμα πιο πολύ.
    Τα κάνω κι εγώ στη γάστρα . Η συνταγή σου με το πορτοκάλι και τα κρεμμύδια πολύ ωραία.
    Την καταγράφω!!

    Φιλιάαααα

    (έχουμε το ίδιο πιάτο..χιχι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χίλιες φορές καλύτερα από την κατσαρόλα! Στέλνω τη συνταγή αμέσως στη μαμα μου που της αρέσουν πολύ τα ρεβύθια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία πρόταση Μαρία μου για τα αγαπημένα μου ρεβίθια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρία μου έδωσες τέλεια ιδέα για τα ρεβύθια που θα έβαζα στο νερό αύριο!!
    Φαίνονται πολύ νόστιμα και χυλωμένα, και το πορτοκάλι πρέπει να τους πηγαίνει πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπραβο μαρια καταπληκτικη ιδεα το πορτοκαλι στα ρεβιθια,δεν θα το σκεφτομουν ποτε!!!!!
    thank you!!!!!
    φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ αρωματικά με το πορτοκάλι και καλοκαιρινά! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα ρεβύθια τα φτιάχνω τόσο συχνά που πάντα ψάχνω νέους τρόπους!Μου αρέσει η σάλτσα και το χύλωμα που κάνουν Μαράκι!Πορτοκάλι ε? Πολύ ενδιαφέρον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα ρεβύθια στην κατσαρόλα δεν μου αρέσουν καθόλου αλλά αυτά του φούρνου με τρελαίνουν! Είναι όμως γεγονός ότι δεν τα έχω φτιάξει ποτέ γιατί δεν προγραμματίζω σωστά τον χρόνο μου και ξεχνάω να τα μουλιάσω. Σήμερα όμως θα το κάνω και αύριο θα επανέλθω με εντυπώσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έφτιαξα χθες και βγήκαν υπέροχα! Το κύμινο με το πορτοκάλι υπερισχύουν σαν γεύσεις και τα κάνουν τόσο αρωματικά. Ευχαριστούμε για την συνταγή!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα !!
    Πολύ ωραία τα ρεβύθια φούρνου !! Έχουν μια αρχοντιά ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τρελλαίνομαι για ρεβύθια!!
    Πολύ αρωματικά τα έκανες!
    Σούπερ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μου αρέσει η ιδέα του ψησίματος στο φούρνο και στη γάστρα. Μου φαίνεται βολική και ξεκούραστη σε σχέση με το μαγείρεμα στην κατσαρόλα που όσο να 'ναι πρέπει να έχεις το νου σου.
    Τα όσπρια είναι παντός καιρού νομίζω... και αν θέλουμε τα σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι που τους ταιριάζει υπέροχα και δροσίζουμε έτσι το πιάτο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραία συνταγή, δεν εχω ξαναδει συνδυασμό ρεβυθιών με πορτοκάλι! Είμαι σίγουρη ότι θα ειναι πεντανόστιμα καιφουλ αρωμαιτκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή