Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

χοιρινό με κάστανα και σύκα/Pork With Figs And Chestnuts

Εδώ είμαστε και πάλι, με μια τελείως χειμωνιάτικη πρόταση, εν όψει των κρύων ημερών που επιστρέφουν. Χοιρινό με κάστανα και αποξηραμένα σύκα είναι για σήμερα το γεύμα μας, συνοδευμένο από πατάτες πουρέ, κατ'απαίτηση της οικογένειας.
Νόστιμο, καθόλου μπελαλίδικο, μοσχοβολιστό και ελαφρά "μεθυσμένο", άρεσε πολύ ακόμα και σε αυτούς που δεν είναι πολύ των φρούτων στα φαγητά.
Έτσι για να ξεφύγουμε λίγο από τις γλυκές αναρτήσεις, μήπως και χάσουμε κανένα εορταστικό κιλό :)

χρειαζόμαστε
1 κιλό χοιρινή σπάλα
2 φέτες μπέικον
200 γρ αποξηραμένα σύκα
200 γρ κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
50 ml τσίπουρο
1/8 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ
1/2 κουταλάκι κανέλα σκόνη
1 φύλλο δάφνης
4-5 μπαχάρια
αλάτι-πιπέρι

Σε ένα ποτήρι νερό μουλιάζουμε τα σύκα για 15 λεπτά. Σωτάρουμε το χοιρινό και το μπέικον στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το τσίπουρο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε τα αρωματικά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το νερό που έχουμε μουλιάσει τα σύκα και ένα ποτήρι νερό ακόμη. Σιγοβράζουμε το φαγητό για μισή ώρα, προσθέτουμε τα σύκα και τα κάστανα και σινεχίζουμε το μαγείρεμα για μισή ώρα ακόμη, μέχρι να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του. Αν χρειαστεί κατα τη διάρκεια του φαγητού προσθέτουμε λίγο νεράκι.

💡 Για να μην πιτσιλάει το λίπος του μπέικον όταν το τηγανίζουμε, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο τηγάνι.

Και αυτή η ανάρτηση που δημιουργήθηκε με σκεύη από το ΙΚΕΑ, είναι για το το διαγωνισμό Food Blog Awards 2016 που διοργανώνει το ΒΗΜΑ GourmetΤο Cookandfeed είναι φέτος υποψήφιο στην κατηγορία Best Family Cooking by IKEA.
Αν θέλετε να μας ψηφίσετε, απλώς πατάτε ΕΔΩ, γράφετε το mail σας και πατάτε το DONE!  
Ευχαριστούμε 💓 
Here we are again, with a meal made for winter, just in time for the cold weather that is approaching, according to the meteorological forecast. Today we have pork with figs and chestnuts, with mashed potatoes on the side, as the family demanded. Flavorful, not at all difficult to make, fragrant and lightly "spiked", this meal received my family's stamp of approval.
Another effort to escape our many sweet posts, just in case we drop any holiday pounds :)
we need
2 lbs pork shoulder blade
2 bacon rashers
6 2/3 oz dried figs
6 2/3 chestnuts, boiled and peeled
1 onion, sliced
2 Tbsps olive oil
1 2/3 oz tsipouro or grappa
1/8 tsp ginger powder
1/2 tsp cinnamon powder
1 bay leaf
4-5 whole allspice berries
salt and pepper, to taste

Soak figs in a glass of water for 15 min. Sear pork and bacon in olive oil. Add onions and sauté until they're soft. Add tsipouro and allow to come to a boil. Add spices, salt and pepper, the water where figs were soaked and an extra glass of water. Let simmer for 30 min, add figs and chestnuts and continue cooking for 30 more min, until most liquid has evaporated and just the sauce has remained.
If necessary, add more water during cooking.

💡In order to prevent bacon fat from splattering when we sauté it, we add some flour to the pan.

This year, Cookandfeed is a candidate in the BHMA Gourmet Food blog awards 2016, in the Best Family Cooking by IKEA category.
If you'd like to vote for us, simply press HERE, type your e-mail and press DONE!
Thank you 

12 σχόλια:

  1. Το κάστανο είναι μαγικό υλικό και στη μαγειρική αλλά και στη ζαχαροπλαστική. πολύ καλή η σημερινή σου πρόταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Το κάστανο μου αρέσει και σε αλμυρά και σε γλυκά!

      Διαγραφή
  2. Φαινεται πεντανοστιμο.ια το δοκιμασω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ! Αν το φτιάξεις ελπίζω να σου αρέσει!

      Διαγραφή
  3. Γιορτινό φαγητό και πολύ νόστιμο, τα σύκα πρέπει να έδωσαν υπέροχη γεύση!!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χειμωνιάτικο και πεντανόστιμο Μαρία μου!

      Διαγραφή
  4. Τέλειο χειμωνιάτικο φαγάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία πρόταση και εύκολη, ειδικά για εμένα που έχω και άφθονα τα σύκα από τον τόπο μου (Καλαμάτα). Συνέχισε να μας δίνεις νόστιμες ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαρία μου! Πάντα με τον καλό το λόγο!

      Διαγραφή
  6. Συμφωνώ με την Ευαγγελία, το κάστανο (και το σύκο) είναι μαγικό υλικό ;)


    Καλή επιτυχία στα βραβεία !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή