Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Μπουγάτσα/Bougatsa

For English, scroll down
Για να μην παρεξηγηθούμε... με βόρειους... και νότιους... εγώ όταν λέω μπουγάτσα εννοώ αυτή που έτρωγα από τα παιδικά μου χρόνια, την γλυκιά με την αφράτη και αρωματική κρέμα, πασπαλισμένη με άχνη και κανέλα. Αυτή ξέρω...αυτήν εμπιστεύομαι χιχι.
Σε κάτι τέτοιες συνταγές όμως είναι που βρίζω τον εαυτό μου και του λέω πότε επιτέλους θα αποφασίσεις να μάθεις να ανοίγεις κανένα φύλλο ακαμάτρα;;; Γιατί αν είναι η μπουγάτσα τόσο νόστιμη με έτοιμο φύλλο φανταστείτε πόσο πιο νόστιμη θα είναι με χειροποίητο!! Αλλά δεν είναι μόνο νόστιμη και λαχταριστή είναι και πολύ εύκολη.


χρειαζόμαστε (για 8 χορταστικές μερίδες)

4 φλιτζάνια γάλα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκι υγρό άρωμα βανίλιας
1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
2 αβγά
1 πακέτο φύλλο Βηρυτού 450 γρ (χρησιμοποίησα τα 10 φύλλα)
1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
άχνη ζάχαρη και κανέλα σκόνη

Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια σε κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι η κρέμα να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε ένα φύλλο, το ραντίζουμε με βούτυρο και βάζουμε άλλο ένα από πάνω. Το ραντίζουμε και αυτό με βούτυρο και το ίδιο κάνουμε και με άλλα δυο φύλλα. Συνολικά βάζουμε τέσσερα. Παίρνουμε άλλο ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε και αυτό, το διπλώνουμε στα δύο, ξαναβουτυρώνουμε και διπλώνουμε στα τέσσερα. Το βάζουμε στη μέση των φύλλων που έχουμε απλώσει. Απλώνουμε τη μισή κρέμα επάνω στο διπλωμένο φύλλο και διπλώνουμε τα εξωτερικά φύλλα σχηματίζοντας ένα τετράγωνο. Κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα 5 φύλλα. Βάζουμε τις μπουγάτσες , σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί με το δίπλωμα από κάτω. Αλείφουμε πολύ καλά τα φύλλα με βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190β για 30-40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μέχρι να πάρουν οι μπουγατσες μας χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε τις μπουγάτσες πασπαλισμένες  με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

💡💡💡
Οι δυο μπουγάτσες μας δίνουν οκτώ μεγάλα ή 16 μικρά κομμάτια. Μπορούμε αν θέλουμε να διπλασιάσουμε τη συνταγή.

Το σιμιγδάλι το ρίχνουμε σαν να ραντίζουμε λίγο λίγο από ψηλά για να μη μας σβολιάσει η κρέμα.

Η μπουγάτσα είναι καλύτερα να τρώγεται ζεστή όπως βγαίνει από το φούρνο.


Bougatsa is a Greek pastry, consisting of either semolina custard, cheese or minced meat filling between layers of fyllo dough. It was introduced to Greece by the immigrants from Constantinople and is most popular in Thessaloniki, which is in Northern Greece, as well as on the island of Crete.(source: Wikipedia)
The version we have for today is with sweet semolina custard, very light and fluffy :)


we need (for 8 filling portions)
4 cups milk
1/2 cup sugar
2 tsp vanilla extract
1/2 cup  fine semolina
2 eggs
1 lb medium phyllo dough (I used 10 sheets)
1/2 cup melted butter, to brush phyllo sheets
icing sugar and cinnamon powder

In a saucepan, stir milk with sugar and vanilla over medium heat and, once they come to a boil, slowly add semolina, whisking constantly until mixture thickens. Remove from heat, add eggs and stir well to blend.
Spread one sheet of phyllo dough , brush with butter, layer another phyllo and brush with butter again. Repeat the same procedure with two more phyllo sheets, for a total of four.
Take one more sheet, brush with butter, fold in half, brush with butter and fold in half again. Place in the center of previously prepared sheets. Spread half the semolina cream over the folded sheet and fold overlapping sheets towards the center, to form a square. Repeat procedure with remaining 5 sheets. Place bougatsas in parchment paper lined baking pan, folded sheets facing down. Brush tops with butter and bake in a preheated oven, at 375 F, for 30-40 min, depending on your oven, until bougatsas are golden brown. Sprinkle with icing sugar and cinnamon and serve hot.

💡💡💡
The two bougatsas yield 8 big or 16 small pieces. We could also double the recipe.

Add semolina little by little, as if sprinkling, so that the cream is smooth.

Bougatsa is best served hot, out of the oven.


8 σχόλια:

  1. χαχαχα εδω βορρας :P εμεις μπουγατσα εννοουμε γενικα την πιτα αυτη με το διπλωμα της μπουγατσας με τραγανο φυλλο αν και συνηθως ειναι η αλμυρη τυρενια εκδοχη ;) τελεια η γλυκια μπουγατσα σου ! τραγανο φυλλο βελουδινη κρεμουλα ολα τα λεφτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχαχαχχα, ακόμη γελάω!!! Μου άρεσε πολύ η διευκρίνιση που έκανες. Φαίνεται τόοοοοοοοσο λαχταριστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαράκι μου φαίνεται ονειρεμένη !! σλουρπ ! σλουρπ !!
    το σιμιγδάλι είναι ψιλό ή χονδρό ? λέω να δοκιμάσω να την φτιάξω.
    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου σε ευχαριστώ! Ψιλό είναι το σιμιγδάλι, νόμιζα πως το είχα γράψει. Ευτυχώς που ρώτησες να το διορθώσω!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ λαχταριστά τα γλυκά πακετάκια σου Μαρία μου!!
    Δεν ξεχνώ ποτέ όταν βρίσκομαι Θεσσαλονίκη την προσπάθειά μου να φάω αυτό που θέλω και να με καταλάβουν οι αγαπημένοι μου βόρειοι!
    Και η κρέμα σου σκέτη απόλαυση ...δεν έχει καθόλου βούτυρο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χάρμα !! Χάρμα!! Να σου πω, κι εγώ αυτό λέω μπουγάτσα. Την κρέμα με τα φύλλα και την κανελα από πάνω. Πολύ αφράτη και λαχταριστή. Η τομή της είναι όλα τα λεφτά. Α, και το μπαλνταδάκι σου... μα τι τέλειο που είναι!!! Το λάτρεψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία πολύ λαχταριστή, θα με βάλεις να τρέχω στην κουζίνα αύριο κι έχω κι ένα πακέτο φύλο στο ψυγείο, τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου αρέσει που ξεκινάς την ανάρτηση ξεκαθαρίζοντας τη θέση σου :)
    Πάντως ναι, την μπουγάτσα κι εγώ έτσι ακριβώς την εννοώ. Γλυκιά-γλυκιά, με άφθονη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
    Η κρέμα δείχνει φοβερά πλούσια σε γεύση και δελεαστική!
    Ζεστή θα είναι φανταστική!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή