Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Μαρμελάδα λεμόνι/Lemon Marmalade

Πολλά λεμόνια υπάρχουν πάντα στο σπίτι μας. Και από φίλους με λεμονιές αλλά και από τη δική μας λεμονιά που έσπασε στα δυο παλιότερα με ένα αέρα. Η μισή προς μεγάλη μας λύπη ξεράθηκε η άλλη μισή όμως μας αποζημιώνει και με το παραπάνω!!
'Εχω φτιάξει λεμονάδα, έχω φτιάξει λιμοντσέλο, τώρα είπα να φτιάξω μαρμελάδα.
Δεν είναι εύκολη η μαρμελάδα μου, όχι ότι έχει καμία δυσκολία, απλώς θέλει το χρόνο της, δεν είναι μαρμελάδα που γίνεται γρήγορα. Ο χρόνος είναι η μόνη δυσκολία λοιπόν, αν της αφιερώσουμε το χρόνο που χρειάζεται είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μια νοστιμότατη και αρωματική μαρμελάδα. Μπήκα πολλές φορές, κατά τη διάρκεια του βρασμού, στον πειρασμό να βάλω κάποιο αρωματικό στη μαρμελάδα, έψαξα και στο διαδίκτυο αλλά τελικά αποφάσισα να μη βάλω τίποτα και πιστεύω ότι έκανα το σωστό.

χρειαζόμαστε (για περίπου 3 βαζάκια των 250ml)
1 κιλό λεμόνια ακέρωτα, βιολογικά κατά προτίμηση
800 γρ ζάχαρη
1700 ml νερό

Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια. Κόβουμε τις δυο κορφές από τα λεμόνια και τα καθαρίζουμε από τις φλούδες. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια αφαιρώντας τα σκληρά τους μέρη και τα κουκούτσια τους. Βάζουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι τα κουκούτσια και τις φλούδες και τα δένουμε με ένα σχοινί.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να σκεπάζει τα λεμόνια, βάζουμε και το τουλπάνι με τις φλούδες και τα βράζουμε για 10 λεπτά, Τα σουρώνουμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα το 1 1/2 λίτρο νερό με τα λεμόνια και το τουλπάνι με τα φλούδια, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί καλά και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 1 ώρα περίπου. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μη κολλήσει η μαρμελάδα. Βγάζουμε σε ένα πιάτο το τουλπάνι και μόλις κρυώσει λίγο το στίβουμε καλά να βγουν όλα τα ζουμιά μέσα στην κατσαρόλα γιατί αυτά είναι που βοηθάνε την μαρμελάδα μας να πήξει. Συνεχίζουμε το βράσιμο για μισή ώρα ακόμη.
Η συγκεκριμένη μαρμελάδα όσο κρυώνει πήζει γι αυτό μην περιμένετε να πήξει για να τη βγάλετε.
Για να δούμε αν έγινε η μαρμελάδα βάζουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη για 5 λεπτά. Βάζουμε ένα κουταλάκι μαρμελάδα στο πιάτο το αφήνουμε για ένα λεπτό ακόμα στην κατάψυξη και το χωρίζουμε με το κουτάλι στα δυο. Αν δεν τρέξει η μαρμελάδα και μείνει το χώρισμα, είναι έτοιμη. Τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

💡💡💡
Για να αποστειρώσω τα βάζα, τα βάζω πλυμένα στο φούρνο, στον αέρα, στους 150β για 15 λεπτά.

Η ζάχαρη που βάζω στις μαρμελάδες μου, είναι λιγότερη από ότι συνήθως. Από ότι ξέρω η ζάχαρη βοηθάει και στη συντήρηση της μαρμελάδας αλλά εγώ δεν κάνω μαρμελάδες για παραγωγή, μόνο για την οικογένεια ή κανένα φίλο. Οπότε τα λίγα βαζάκια που κάνω, μια χαρά διατηρούνται στο ψυγείο!

Το πρώτο βράσιμο είναι προαιρετικό, εγώ το κάνω γιατί θέλω λίγο να ξεπικρίσω τα λεμόνια.


We always have lots of lemons at home. They usually come from friends with lemon trees or our own lemon tree, that broke in half during a wind storm, a few years ago. It was very sad to see half of it gone, the other half however has recompensed us big time!
I have made lemonade, I have made limoncello, today I thought I'd make some marmalade.
I can't say this is an easy marmalade, I can't say it is hard either, it is simply time consuming. Other than that as a difficulty, this is a very tasty and fragrant marmalade. I did quite an internet search to find some fragrant herb to add to it, in the end though I decided not to and I did well.

we need (for 3 8oz jars)
2 lbs 3 oz unwaxed  lemons, preferably organic
1 lb 15 oz sugar
52 oz water

Rinse lemons well. Cut both ends off and peel. Cut in small chunks, removing hard pith and pips. Place both peel and pips in a cheesecloth or piece of tulle and tie with string.
Fill pot with enough water to cover lemons, add cheesecloth with peel and boil for 10 min.
Add measured water to lemons and peel in cheesecloth, cover with towel and let soak overnight.
The following day, simmer everything over medium heat, for 30 min. Add sugar, stirring with a wooden spoon until it dissolves and continue simmering for about 1 hour. Stir from time to time, to prevent marmalade from sticking to the bottom of the pan. Transfer cheesecloth to a plate, allow to cool and squeeze juice well into pan, because this juice will help marmalade set. Continue simmering for another 30 min.
This particular marmalade sets as it cools down, so you don't have to wait for it to set completely, before you remove it from the element.
In order to test the marmalade, place a small plate in the freezer for 5 min. Place 1 tsp of marmalade in the plate and return to freezer for 1 min, then divide marmalade in the middle with the spoon. If marmalade is not runny and the two parts remain separated, then it is set. Divide among sterilised jars.

💡💡💡
In order to sterilise jars, wash them well and place in oven, at 300F (air setting), for 15 min.

I used less sugar than required in my marmalade. As far as I know, sugar does help preserve, however, I didn't make a big quantity, just enough for the family. The few jars that I made keep just fine in the fridge.

The first part of boiling is not an obligatory step, I did it to make the lemons taste less sour.

5 σχόλια:

  1. Τέλειο το λεμόνι.
    Μου αρέσει που έχει και κομματάκια μέσα.
    Κι έχει κι ωραίο χρώμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεμονάκι μυρωδάτο, υπέροχο όπως κι αν είναι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι μακράν η αγαπημένη μου μαρμελάδα!!! Και τώρα είναι η τέλεια εποχή για να το φτιάξουμε!! Ευχαριστούμε Μαρία μου για τη συνταγή!! Πολλά φιλιά και ευχές για ένα υπέροχο ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλεια μαρμελάδα... πολύ νόστιμη και αρωματική!!! Άσε σε πάστα φλώρα ... είναι καταπληκτική!! Να είσαι καλά Μαρία μου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν έχω δοκιμάσει ποτε μαρμελάδα λεμόνι, ντροπή μου. θα φτιάξω σίγουρα τη δική σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή