Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Hot Cross Buns

For English, scroll down
Τσουρέκια δε με βλέπω να φτιάχνω φέτος, ο χρόνος, η διάθεση όλα παίζουν ρόλο. Διαβάζοντας όμως ένα από τα αμερικάνικα περιοδικά της Χαράς βρήκα τα hot cross buns. Γλυκά ψωμάκια να τα πω, τσουρεκάκια με σταφίδες να τα πω, όπως και να τα πω είναι νοστιμότατα. Τα φτιάχνουν στις αγγλόφωνες περιοχές την Μ. Παρασκευή γι αυτό και το σχήμα του σταυρού που βάζουν επάνω με γλάσο ή με μείγμα από αλεύρι και νερό. Από ότι κατάλαβα ψάχνοντας στο διαδίκτυο, με μείγμα από αλεύρι και νερό το κάνουν στην Αγγλία και στις πρώην αποικίες, στη Αμερική προτιμούν το σταυρό με γλάσο. Εγώ η γλυκατζού το προτιμώ φυσικά έτσι, χιχι. Υπάρχει και τρίτος τρόπος, να χαράξουμε το ψωμάκι σε σχήμα σταυρού πριν το ψήσουμε. Δοκίμασα τον δεύτερο και τον τρίτο τρόπο και ήταν και οι δυο το ίδιο καλοί.
Ψάχνοντας διάφορες συνταγές, κατέληξα σε ένα συνδυασμό της συνταγής από το αμερικάνικο περιοδικό και από εδώ. 


χρειαζόμαστε ( για 16 τεμ )

3/4 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8γρ)
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1/4 αν χρειαστεί
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αβγά
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπαχαρικά (κανέλα, κάρδαμο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο σε ποσότητες που προτιμάμε το κάθε ένα)
1/2 φλιτζάνι σταφίδες
για την επάλειψη
1 αβγό
1 κουταλιά γάλα
για το γλάσο
1/2 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά γάλα

Σε ένα μπολάκι βάζουμε το γάλα χλιαρό με ένα κουταλάκι ζάχαρη, 2 κουταλιές από το αλεύρι και προσθέτουμε τη μαγιά. Αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά να δουλέψει η μαγιά. Ανακατεύουμε τις σταφίδες με μια κουταλιά από το αλεύρι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το βούτυρο και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα. Χτυπάμε με το μίξερ να ενωθούν όλα τα υλικά. Το μείγμα μας θα κολλάει σε αυτή τη φάση. Ρίχνουμε τις σταφίδες και σιγά σιγά αλεύρι από το 1/4 που έχουμε παραπάνω μέχρι να γίνει ένα μείγμα μαλακό αλλά που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλάθουμε τη ζύμη σε 16 μπαλάκια. Διπλώνουμε τις άκρες από τα ζυμαράκια προς τα κάτω ώστε να έχουμε μια λεία επιφάνεια. Τα βάζουμε σε ταψιά που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί με αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Τα σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και πετσέτα και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200β. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε τα ζυμαράκια.
Τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Ανακατεύουμε το γάλα με την άχνη για να φτιάξουμε το γλάσο. Το βάζουμε σε ένα κορνέ ή σε ένα μικρό σακουλάκι που κόβουμε τη μια άκρη και φτιάχνουμε το σταυρό επάνω στα ψωμάκια. Αφήνουμε να σκληρύνει το γλάσο.

💡💡💡💡
Το ζυμάρι δεν θέλει βιασύνη, όποτε γίνει. Σε κάποια κουζίνα μπορεί να φουσκώσει σε 1 ώρα, σε άλλη σε 2, στο δικό μου με την υγρασία ....όσο πάρει.

Τα τσουρεκοψωμάκια πρέπει να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Για ευκολία, χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο και μετά το κάθε ένα στα δύο και πάλι στα δύο μέχρι να έχουμε 8 και 8 κομμάτια.

Αν διαλέξετε να χαράξετε το σταυρό στο ψωμάκι,  για να μείνει το σχήμα του σταυρού στο ψήσιμο η χαρακιά πρέπει να είναι αρκετά βαθιά.

Συνήθως στα hot cross buns βάζουν μαζί με τις σταφίδες και ψιλοκομμένα φρουΐ γλασέ αυτά που λέμε κόντιτα. Εγώ δεν έβαλα γιατί τα αγόρια μου δεν τα προτιμάνε.


This year I didn't have the time to make Easter bread. Browsing through some of Hara's magazines, I came across the recipe for hot cross buns. These are made in the English speaking territories, on Good Friday. This is why they have the sign of the cross, made with either glaze or flour and water. While surfing the net, I concluded that the water and flour cross is used in England and its ex colonies, while in the U.S. they prefer the glaze formed cross. I, naturally, prefer the glazed version.
There is a third way, scoring the sign of the cross on the buns, prior to baking. I tried both other versions though and they were equally good.
This recipe is a combination of recipes from the magazine and here.


we need (for 16 buns)
3/4 cup milk, lukewarm
1 envelope dry yeast (1/3 oz)
3 cups AP flour + 1/4 cup, if necessary
1/2 cup sugar
1/2 tsp salt
1/2 cup butter, melted and cooled down
2 eggs
1 tsp orange rind
2 tsps spices (a mix of cinnamon, cardamom, allspice and nutmeg, adjusting quantity of each to our taste )
1/2 cup raisins
for coating
1 egg
1 Tbsp milk
for the glaze
1/2 cup icing sugar
1 Tbsp milk

In a bowl, combine lukewarm milk with 1 tsp sugar and 2 Tbsps from the flour, then add yeast. Let rest for 5-10 min, to allow yeast to start working. Toss raisins with 1 Tbsp from the flour. In a bowl combine flour, salt, spices and sugar. Make a hole in the center and add yeast mixture, eggs and butter lightly whipped. Beat with mixer, to incorporate ingredients. Dough will be sticky at this point. Blend in raisins and slowly add the extra 1/4 cup flour, until dough is soft, yet not sticky.
Cover bowl and allow dough to double in volume.
Divide and shape dough in 16 balls. Tuck edges of dough under each ball, to obtain a smooth surface during baking. Place them seam side down, in parchment paper lined baking sheets, allowing space between them. Cover with parchment paper and towels and allow to rise more.
Preheat oven at 400F. Whisk egg with 1 Tbsp milk and brush buns. Bake for 12-15 min, until golden.
Allow to cool completely.
Stir icing sugar with milk to make glaze. Transfer to pastry bag or any plastic bag, cutting a little piece of a corner off, to squeeze out glaze and form a cross on the buns. Let glaze harden.

💡💡💡💡
We can't rush with dough, in one kitchen it might take 1 hour to double, in another 2 hours, in my very humid kitchen even longer :)

Buns should have the same size, to ensure even baking. In order to do that, halve dough, then halve again, and so on and so forth, until we have 8 + 8 buns.

Should you choose to score buns, scoring should be deep, in order for the cross to show after baking.

Hot cross buns are usually made with candied fruit along with the raisins, I didn't add any though, since my boys don't really like them.


13 σχόλια:

  1. Πόσο όμορφα και διαφορετικά τα μικρά τσουρεκάκια σου με σταφίδες!
    Μου αρέσουν που είναι ατομικά με τον σταυρό στην επιφάνεια τους!!
    Καλό βράδυ Μαρία, καλή Μ. εβδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Μάχη, καλή Ανάσταση με υγεία!

      Διαγραφή
  2. Χρόνια λέω πως θα τα φτιάξω αλλά δεν... Πολύ ωραία δείχνουν Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χιχι κι εγώ. Ήρθε η ώρα τους. Ευχαριστώ :)

      Διαγραφή
  3. ιδιαίτερα φωτογενή και λαχταριστά τα τσουρεκάκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ευαγγελία! Είναι και πολύ νόστιμα τα άτιμα!!

      Διαγραφή
  4. Αφρατα αφρατά και λαχταριστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ! Και εύκολα και νόστιμα επίσης ;)

      Διαγραφή
  5. Υπέροχα είναι!!! Γεια στα χέρια σου Μαρία μου!!! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Γιώργο! Καλό Πάσχα με υγεία!

      Διαγραφή
  6. Μου αρέσουν πολύ αυτά τα ψωμάκια!!!
    Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ ωραία αυτά τα ψωμάκια.
    Σου έγιναν τέλεια.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ωωωωωω ειναι τελεια!!! κραταω τη συνταγη!!
    καλο πασχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή