Γιουβέτσι με μανιτάρια και πράσα/Leek And Mushroom Giouvetsi

For English, scroll down
Το blog μας θα το έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, δεν είναι και πολύ του κρέατος. Ούτε εγώ ούτε η Χαρά είμαστε από αυτούς που μαγειρεύουν κρέας κάθε μέρα, στο δικό μου σπίτι δε αν τo κάνω αυτό θα έχω πολλή μουρμούρα.
Όταν έπεσαν στα χέρια μου λοιπόν ωραία πλευρώτους μανιτάρια, ήθελα με κάποιο τρόπο να τα αξιοποιήσω σε φαγητό. Και έφτιαξα γιουβέτσι χορτοφαγικό. Ήξερα ότι θα είναι νόστιμο, με τέτοια υλικά άλλωστε γιατί να μην είναι, αλλά τόσο νόστιμο δε το φανταζόμουν ούτε κι εγώ.


χρειαζόμαστε
500 γρ μανιτάρια πλευρώτους
1-2 πράσα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές μαϊντανό
3 ντομάτες τριμμένες
3 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1/8 κουταλάκι πιπέρι κόκκινο
αλάτι-πιπέρι
400 γρ κριθαράκι


Πλένουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με το λάδι και το βούτυρο, τo κρεμμύδι με τα πράσα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα σκόρδα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό, 3 φλιτζάνια νερό και αφήνουμε να πάρουν όλα μια βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί. Τα αφήνουμε να ψηθούν στο φούρνο στους 200 β για 20 λεπτά περίπου και μετά προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί 20-30 λεπτά.

💡💡💡
Αν δούμε πως χρειάζεται, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Σβήνουμε το φούρνο όταν το φαγητό μας έχει ακόμα νερό γιατί το κριθαράκι όσο κάθεται στο φούρνο πίνει το νερό του.

Το πήλινο σκεύος είναι ότι καλύτερο για γιουβέτσι αλλά και το ταψί μια χαρά κάνει τη δουλειά του.


You have probably realized by now that this blog doesn't really favor meat dishes...We don't serve meat on a daily basis. Should I attempt that, my family would be very grouchy!
When I came across some really nice pleurotus mushrooms, I thought they would taste great in a vegetarian version of giouvetsi. Giouvetsi is a baked Greek dish, made with pasta (usually orzo) and meat (chicken, beef or lamb), in a tomato sauce. I had a feeling it would be a very flavorful dish, but the outcome exceeded my expectations.


we need
1 lb 1 oz pleurotus mushrooms
1-2 leeks
2-3 green onions
1 onion, finely chopped
2 garlic cloves
2 Tbsps parsley, finely chopped
3 tomatoes, ground
3 Tbsps butter
3 Tbsps olive oil
1/8 tsp cayenne pepper
salt and pepper, to taste
13 oz orzo

Rinse and coarsely chop mushrooms. Peel and rinse leeks and green onions, slice them in thin coins. In a deep frying pan,  heat butter and oil and sauté leeks. Add mushrooms, garlic and green onions and continue sautéing. Add tomatoes, salt and pepper, parsley, 3 cups of water and bring to a boil. Transfer ingredients to baking pan and bake at 400f, in a preheated oven, for about 20 min, then blend in orzo. Stir well and let bake for 20-30 min.

💡💡💡
Add a glass of water during baking, if necessary. 

Turn the oven off while there is still liquid in the baking pan, orzo will absorb remaining liquid for as long as it is in the oven.

A clay pot is ideal to bake giouvetsi, any other baking pan will be fine though.


5 σχόλια:

  1. καλημερα! φανταστικό!! πολυ ωραια προταση και για τη νηστεια αλλα και για να ξεφυγουμε απ το συνηθισμένο γιουβετσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tέλειο γιουβέτσι.
    Μου αρέσει πολυ γενικά το γιουβέτσι κι έτσι με τα μανιτάρια & τα πράσα είναι πεντανόστιμο.
    Πολύ ωραία συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα με τα τα πλευρώτους δεν ζηλεύεις το κρέας! Πάρα πολύ καλή ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο πιάτο... σούπερ νόστιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρία τρελαίνομαι για γιουβέτσι και τα πλευρώτους αντικαθιστούν επάξια το κρέας, θα το μαγειρέψω οπωσδήποτε είναι πολύ νόστιμο είμαι σίγουρη!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή