Ρολό κιμά με αυγά και πατάτες φούρνου/Egg-Stuffed Ground Beef Roll And Potatoes


For English, scroll down
Το φαγητό μας σήμερα είναι κυριακάτικο. Είναι αυτό που συνηθίζετε να το λέτε μαμαδίστικο. Αν και η λέξη δε με ξετρελαίνει, το σημερινό φαγητό είναι τέτοιο για μένα λόγω της μαμάς.
Η μαμά μου που λέτε δεν ήταν της ποικιλίας στο φαγητό. Δε μαγείρευε ότι θεωρούσε περίεργο και διαφορετικό ...(από που πήρα εγώ;;;...😜) Είχε συγκεκριμένο μενού σχεδόν κάθε εβδομάδα με απλά και νόστιμα φαγητά. Το ρολό κιμά ήταν ένα από αυτά. Το περίεργο είναι ότι εγώ όσες φορές προσπάθησα να το φτιάξω παλιότερα, δεν ήμουν ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Δεν ήταν αυτό το ρολό που ήξερα, που θυμόμουν, που μου άρεσε. Και έτσι κάπως σταμάτησα να το φτιάχνω.
Όταν αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω έφτιαξα αυτό το ρολό και μας άρεσε πολύ.


χρειαζόμαστε
1200 γρ κιμά μοσχαρίσιο
200 γρ μπαγιάτικο ψωμί μόνο την ψίχα
200 γρ ντομάτα
1 κρεμμύδι
2 αυγά
100 ml γάλα
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλάκια αλάτι
πιπέρι

3-4 αυγά βρασμένα

για τις πατάτες
2 κιλά πατάτες
1 κουταλάκι σκόνη μουστάρδας
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 λεμόνια το χυμό (130-150 ml)
50 γρ βούτυρο γάλακτος λιωμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Τρίβουμε στο μούλτι το ψωμί. Τρίβουμε την ντομάτα και το κρεμμύδι. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθουμε πολύ καλά το μείγμα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ωρίτσα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες όπως μας αρέσουν. Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα, κρατάμε 1/4 από τη σάλτσα και την υπόλοιπη τη ρίχνουμε στις πατάτες. Τις ανακατεύουμε καλά και τις στρώνουμε στο ταψί αφήνοντας χώρο στη μέση για το ρολό.
Aπλώνουμε τον κιμά σε παραλληλόγραμο. Καθαρίζουμε τα αυγά και τα βάζουμε σε σειρά στο κέντρο. Κλείνουμε τον κιμά σε ρολό, το πλάθουμε ελαφρά να κλείσουν οι ενώσεις και το βάζουμε στο ταψί. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα. Σκεπάζουμε το ταψί καλά και ψήνουμε το φαγητό στους 160β για μιάμιση με δυο ώρες. Το τελευταίο τέταρτο ξεσκεπάζουμε το φαγητό και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200β να πάρουν χρώμα οι πατάτες.
 
💡💡💡
Δεν ψήνουμε το φαγητό σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και για να μελώσουν οι πατάτες αλλά κυρίως για να μη σκάσει από πάνω το ρολό μας

Μπορούμε να φτιάξουμε το ρολό με μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό κιμά

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατα τη διάρκεια του ψησίματος.


This is a Sunday meal. My mom used to make a ground beef roll on a weekly basis. She would always cook specific meals every week and beef roll was among them. My mom did not like variety in cooking, she would  prepare ordinary, simple, yet tasty meals. She would not cook anything she considered as different or peculiar...(I really wonder sometimes, who did I take after???... 😜)
I tried to make my mom's beef roll several times in the past, I didn't like it though. It wasn't like the one I remembered, the one my mom used to make, so I didn't try again, for quite sometime.
When I finally decided to make another effort, I ended up with this version and we all liked it a lot.


we need
40 oz ground beef
6 2/3 oz  bread crumbs (from day old bread)
6 2/3 oz tomatoes
1 onion
2 eggs
3 1/3 oz milk
2 Tbsps parsley, finely chopped
1 Tbsp mint, finely chopped
3 Tbsps olive oil
2 tsps salt
pepper, to taste

3-4 hard boiled eggs

for the potatoes
4 lbs 6 oz potatoes
1 tsp mustard powder
2 garlic cloves, finely chopped
1 tsp sugar
4-5 oz fresh lemon juice (2 lemons)
1 2/3 oz butter, melted
2 Tbsps olive oil
salt and pepper, to taste

Remove crust from bread, place in bowl of food processor and process until fine. Grate tomatoes and onion. Place ground beef in a bowl and add remaining ingredients. Knead mixture, cover and refrigerate for 30 min.
In the meantime, peel and slice potatoes. Whisk all sauce ingredients in a bowl, reserve 1/4 of the sauce and pour remaining sauce over potatoes. Blend well and transfer to a pan, leaving space for the ground beef roll.
Press beef mixture down to shape a rectangle, peel eggs and place along longer side of the rectangle, Bring sides together and press to join. Shape into a roll, place in the pan and cover with remaining sauce. Cover pan and bake at 320 F for 1 1/2 to 2 hrs. Uncover for the last 15 min of baking and increase temperature to 400 F, to allow potatoes to obtain a golden color.

💡💡💡
We bake the roll at a lower temperature so that it doesn't crack.

We can use 50% ground beef and 50% ground pork for the roll.

If necessary, add some hot water during baking.

12 σχόλια:

  1. το ιδιο ακριβως φαγητο εκανα και εγω σημερα.μονο που εεγω εβαλα στις πατατουλες φρεσκια κοκκινη ντοματα.εγινε πεντανοστιμο.και μου θυμισατε το δυοσμοπου δυστηχως παρελειψα.τελικα τα φαγητα της μαμας ειναι αξεπεραστα.να περνατε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Με φρέσκια ντομάτα τώρα που καλοκαιριάζει θα είναι νοστιμότατο. Ευκαιρία να το ξανακάνω ;)

      Διαγραφή
  2. Εναι θα το ξανακανουμε.θα το αφησουμε μαλιστα να σιγοψηνεται και θα παμε να κανουμε και μια βουτια στη θαλασσα.οταν γυρισουμε σε 2 ωριτσες θα ειναι ετοιμο.καλο καλοκαιρι να εχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ χορταστικο γευμα! κοιτα να δεις συμπτωση, λιγο νωρίτερα ανεβασα και γω συνταγη με γεμιστο ρολο κιμα.
    καλο μας μηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είδα τώρα. Πολύ ωραίο το δικό σου! Υπερπαραγωγή ;)
      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  4. περιεργως δεν το εχω κάνει ποτέ αυτό το φαγητο! και ειναι απλά πεντανόστιμο! με βάλατε σε πειρασμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!! Δοκίμασε το και πιστεύω θα αρέσει!

      Διαγραφή
  5. Τι μου θύμησες..η μαμά μου το έφτιαχνε και ανυπομονούσα γι αυτό. Εγώ δεν το έχω φτιάξει ποτέ. Μάλλον ήρθε η ώρα. Αν θες άσε μήνυμα εδώ δίνω δώρο φοβερό βιβλίο http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2017/06/pasteli-me-ellinika-super-foods.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το αγαπημένο των παιδιών μου, ήταν μεταξύ των πρώτων φαγητών που έφτιαχναν μόνα τους από μικρή ηλικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τελειοοο οντως μαμαδιστικο κυριακατικο φαγητο!!! κ ειδικα μεσα στη γαστρα γινεται λουκουμι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πράγματι Μαρία μου, η συνταγή σου μοιάζει βγαλμένη από το κυριακάτικο τραπέζι της μαμάς!
    Και για αυτό είναι τόσο αγαπημένη και καλοδεχούμενη! Γιατί είναι φαγητό της θαλπωρής και της χαράς, με πλούσια γεύση που σε κάνει να εύχεσαι να μην τελειώσει!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή