Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Samosas με σπανάκι και πατάτα/Spinach And Potato Samosas

For English, scroll down
Σήμερα έχουμε κάποια διαφορετικά πιτάκια. Samosas, ινδικά μικρά πιτάκια γεμισμένα με λαχανικά (ή και κρέας) και μπόλικα μπαχαρικά. Το φύλλο που φτιάχνουν για να γεμίσουν τα samosas δεν το έφτιαξα φυσικά, τα έχουμε ξαναπεί αυτά, εγώ δεν έχω ασχοληθεί γενικά με φύλλο και ακόμα περισσότερο να φτιάξω τέτοιο λεπτό φύλλο για τα πιτάκια. Θα ασχοληθώ κάποια στιγμή, το υπόσχομαι, χιχι! Αυτά τώρα τα έφτιαξα με φύλλο κρούστας. Μπορούμε να βάλουμε και χωριάτικο που είναι πιο χοντρό. Ίσως είναι και καλύτερα για το πιτάκι αυτό αλλά στην οικογένεια δεν αρέσει πολύ.
Η συνταγή που έφτιαξα είναι μετά από έρευνα στο διαδίκτυο, στην πραγματικότητα προσάρμοσα τις ποσότητες των μπαχαρικών έτσι ώστε να μπορούμε να τα φάμε κι εμείς που δεν είμαστε μαθημένοι σε τόσο δυνατές γεύσεις. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι είναι ένα ινδικό ορεκτικό με μια πιο .....ευρωπαϊκή ματιά....😉 Συνοδεύονται συνήθως με τσάτνευ δυόσμου, εγώ έφτιαξα μια σάλτσα δυόσμου με γιαούρτι...είπαμε...για τα δικά μας γούστα!!


χρειαζόμαστε (για 16-18 πιτάκια)
1 κουταλάκι μαραθόσπορο
1 κουταλάκι κάρυ
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι (100 γρ περίπου)
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
1/2 κουταλάκι garam masala
350 γρ πατάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
150 γρ σπανάκι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
3-4 φύλλα κρούστας
για τη σάλτσα δυόσμου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μαραθόσπορο
1/2 κουταλάκι κύμινο
1 γιαούρτι
30 γρ φρέσκο δυόσμο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά φρέσκο κόλιανδρο
1 κουταλιά ξύδι
1 πρέζα κόκκινο πιπέρι
αλάτι


Βράζουμε την πατάτα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Τη σουρώνουμε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μαραθόσπορο και το κάρυ για ένα λεπτό να βγάλουν τα αρώματα τους. Προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι και τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα να μαλακώσει το σπανάκι, ανακατεύοντας ελαφρά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Κόβουμε σε λωρίδες το φύλλο και βάζουμε 1-2 κουταλάκια από το μείγμα, ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε να τα κάνουμε. Τα τυλίγουμε σε τρίγωνα και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 β για 10-12 λεπτά.
Για τη σάλτσα: Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ψήνουμε για ένα λεπτό το μαραθόσπορο. Προσθέτουμε το κύμινο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τα μπαχαρικά να κρυώσουν.
Στο μπλέντερ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε και το μαραθόσπορο και το κύμινο και τα λιώνουμε να γίνουν μια ωραία σάλτσα.

💡💡💡
Το garam masala είναι ένα μείγμα από μπαχαρικά που χρησιμοποιείται πολύ στην ινδική κουζίνα.

Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα πιτάκια από την προηγούμενη και να τα αφήσουμε στο ψυγείο σκεπασμένα μέχρι να τα ψήσουμε.

Στις συνταγές που είδα, το φύλλο για τα σαμόσας γίνεται με αλεύρι, λάδι, αλάτι, νερό και κύμινο ή κάρδαμο.

Today we have Samosas, filled with veggies and lots of spices. I used phyllo dough to make these, I didn't prepare the traditional dough used for Samosas. I found the original recipe on the internet, then adjusted the spices required, so that we would be able to eat them since we are not used to such spices, especially in large quantity. So let's say this is an Indian appetizer with a European outlook...😉
They are usually served with a mint chutney, I however chose to serve them with a yogurt-mint sauce, which is closer to our taste, as I mentioned before.

we need (for 16-18 triangles)
1 tsp fennel seed
1 tsp curry
3 Tbsps olive oil
1 onion (about 3 oz)
1 garlic clove
1/2 tsp ginger powder
1/2 tsp garam masala
12 oz potato, cut in small cubes
5 oz spinach, finely chopped
salt and pepper, to taste
3-4 phyllo dough sheets
for the mint sauce
2 Tbsps olive oil
1 tsp fennel seed
1/2 tsp cumin
1 small yogurt
1 oz fresh mint
1 garlic clove
1 Tbsp fresh coriander
1 Tbsp vinegar
pinch of red pepper
salt, to taste


Boil potato in salted water until soft and drain. In a frying pan, heat fennel seed and curry until fragrant. Add oil, onion, garlic, ginger and sauté for 2 min. Add spinach and potato, season with salt and pepper and continue cooking for 2 more min, until spinach is soft, stirring gently. Let cool.
Cut phyllo in strips and place 1-2 tsps of the mixture on each strip, depending on how big you want them to be. Fold into triangles and place on a parchment paper layered pan. Brush with oil and bake in a preheated oven, at 400F, for 10-12 min,
For the sauce: In a small frying pan, heat oil and sauté fennel seed for 1 min. Add cumin and stir. Let spices cool. Place all remaining ingredients in a blender, add fennel seed and cumin and process until smooth.

💡💡💡
Garam Masala is a blend of spices, very commonly used in Indian cuisine.

The triangles can be prepared one day in advance and be kept covered in the fridge, until ready to use.

Instead of phyllo, we can make a dough with flour, oil, water and ground cumin or cardamom.



5 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία! Όσο για το φύλλο κι εγώ που ανοίγω με άνεση σε πληροφορώ ότι για τέτοια πιτάκια τις περισσότερες φορές προτιμώ κρούστας έτοιμο γιατί γίνονται καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενώ τα λατρεύω αυτά τα πιτάκια δεν τα έχω φτιάξει ποτέ! ωραία ιδέα μου εδωσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ω Μαρία!
    Πολύ νόστιμα φαίνονται!
    Ωραία μπαχαρικά και η σάλτσα δυόσμου φαίνεται πολύ ιδιαίτερη!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα μπαχαρικά είναι πολύ ωραία. Σίγουρα η γευση τους θα είναι ιδιαίτερη.
    Και η σάλτσα δυόσμου ταιριάζει πολύ.

    Τα ζήλεψα τωρα...

    Φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία πιτάκια μου αρέσουν τα υλικά του και το φύλλο δεν πρέπει να είναι δύσκολο!!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή