Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Γεμιστά με ρύζι/"Gemista" (Stuffed Tomatoes And Peppers)

For English, scroll down
Σας έχει τύχει  κι εσάς να τρομάζετε με τα διάφορα που βλέπετε στα social media; Το τι γράφει κανείς για να "πουλήσει" το blog του ή το site του, κάποιες φορές με ξεπερνάει!! Βλέπω ανακοινώσεις στο fb  να γίνονται σαν να έχει βγει ο τελάλης να διαφημίσει το νέο έργο!  Για περάστε, για περάστε...το διαφορετικό...το τέλειο...το φοβερό μυστικό.....εσείς δεν ξέρετε, μόνο εμείς ξέρουμε, μπείτε για να μάθετε!!
Τι σας λέω κι εγώ τώρα καλοκαιριάτικα ε; Με πιάνει καμιά φορά, χιχι 😏
Εμείς πάλι σήμερα έχουμε γεμιστά. Με ρύζι. Απλά, φυσιολογικά,  χωρίς μυστικά, χωρίς περίεργα υλικά, τα γεμιστά που φτιάχνουμε και τρώμε πάντα με ευχαρίστηση.


χρειαζόμαστε (για 20 γεμιστά όπως τα φτιάχνουμε εμείς)
14 ντομάτες
6 πιπεριές
600-700 γρ ρύζι
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο
50 γρ κουκουνάρι (προαιρετικά)
2-3 πατάτες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη


Πλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Κόβουμε ένα καπάκι από το επάνω μέρος τους και τις αδειάζουμε. Κρατάμε σε ένα μπολ την ψίχα από τις ντομάτες. Βάζουμε τις ντομάτες στο μπλέντερ και τις λιώνουμε. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μισό ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Κρατάμε μισό φλιτζάνι από τη σάλτσα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρύζι, το κουκουνάρι, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.  Αφήνουμε να βράσουν για 5-10 λεπτά ανακατεύοντας 2-3 φορές για να μην κολλήσει το ρύζι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι.
Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το μίγμα μας μέχρι τα 3/4, σκεπάζουμε τα γεμιστά με το καπάκι τους και τα βάζουμε στο ταψί. Στα κενά ανάμεσα στα γεμιστά βάζουμε τις πατάτες. Ρίχνουμε στις πατάτες λίγη λίγη τη σάλτσα που κρατήσαμε. Ραντίζουμε τα γεμιστά με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό.
Ψήνουμε στους 180β για 1- 1 1/2 ώρα μέχρι να δούμε ότι έχει γίνει το φαγητό και έχουν μείνει τα γεμιστά με τη σαλτσούλα τους.

💡💡💡
Υπολογίζω 2 κουταλιές της σούπας ρύζι για κάθε γεμιστό. Αν είναι μικρά υπολογίζετε λιγότερο.

Μπορούμε αν θέλουμε να τσιγαρίσουμε λίγο το κουκουνάρι μαζί με το κρεμμύδι στην αρχή.

Μπορούμε να γεμίσουμε και άλλα λαχανικά όπως μελιτζάνες και κολοκύθια. Αν είναι περισσότερα από τις ντομάτες θα πρέπει να προσθέσουμε στη γέμιση, σάλτσα ντομάτας και νερό.


Today we have a traditional Greek recipe, "Gemista"as we call them. Tomatoes and peppers stuffed with rice and baked in the oven. They are very easy to make, with simple ingredients, a meal we always enjoy.

we need (for 20 pcs)
14 tomatoes
6 green bell peppers
20-23 oz arborio rice
2 large onions, finely chopped
2 Tbsps parsley, finely chopped
2 Tbsps mint, finely chopped
1 2/3 oz pine nuts (optional)
2-3 large potatoes
1/2 cup olive oil
salt and pepper, to taste
1 tsp sugar


Rinse and dry tomatoes and peppers. Cut a slice off their top, discard seeds from the peppers and spoon out the interior of the tomatoes. Purée spooned tomatoes in a blender. Peel and slice potatoes.
In a large sauce pan, sauté onion in half the olive oil. Add puréed tomatoes and let cook for 10 min, over medium heat. Reserve 1/2 a cup of this sauce, then add rice, pine nuts (if using), salt,  pepper, sugar and stir well. Allow to boil for 5-10 min, stirring several times to prevent the rice from sticking to the pan. Blend in herbs and remove pan from element.
Stuff tomatoes and peppers with the mixture up to 3/4, cover with their tops and arrange in baking pan. Place sliced potatoes in the gaps. Drizzle reserved sauce over stuffed tomatoes, followed by remaining 1/2 cup of oil and 1/2 cup water.
Bake in a preheated oven, at 350F, for 1-1 1/2 hrs, or until rice is fully cooked and sauce is reduced.

💡💡💡
Measure 2 Tbsps of rice per tomato. If they are small, use less than that.

We can lightly brown the pine nuts in olive oil, in the beginning.

We may also stuff other vegetables, like eggplant and zucchini. If they are more than the tomatoes,
we should add extra tomato sauce and water to the stuffing.


8 σχόλια:

  1. Από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσο λιτά αλλά τόσο νόστιμα!!
    Καλή Κυριακή Μαρία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ωραία που τα έφτιαξες Μαρία !!!
    Καλοκαιρινό φαγητό απλό χωρίς να έχουμε κάνει διατριβή, και κατανοητά για κάποιον που θα ηθελε να τα φτιάξει για πρώτη φορά.
    Κουκουνάρι, μαϊντανός & δυόσμος. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Καμιά φορά μου αρεσουν και με σταφίδα ;)

    Πες ποτε θα ξαναφτιάξεις να περάσω..χιχι

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένο καλοκαιρινό πιάτο!
    Η μαμά μου φτιάχνει πάντα με ρύζι τα γεμιστά -χωρίς κιμά δηλαδή- οπότε έτσι τα γνώρισα και τα αγάπησα!
    Σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεμένο φαγητό που όμως ξεκίνησα να το τρώω όταν ξενητεύτηκα για να σπουδάσω! Και εμένα μου αρέσουν χωρίς κιμά! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένο φαγητό που τρώγεται και από το ψυγείο κρύο ακόμα καλύτερα. Εγω βάζω μόνο δύο τρείς ντομάτες βάζω πολλές μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκύθια, γούστα Μαρία μου γούστα χιχιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πιο τέλειο φαγάκι! Δεν υπάρχει άλλο να το ανταγωνιστεί!!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ναι, δυστυχώς θα πρέπει αν συμφωνήσω μαζί σου.... όσο για το φαγητό κλασικό, λιτό και απέριττο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή