Τούρτα μαρέγκας με κρέμα κάστανου/Chestnut Meringue Cake


For English, scroll down

Υπήρχε περίπτωση να μη βάλουμε γιορτινό ή μάλλον Χριστουγεννιάτικο γλυκό χωρίς κρέμα κάστανου; Αποκλείεται. Η κρέμα κάστανου είναι αγαπημένη μου και πάντα τη χρησιμοποιώ όπου μπορώ. Κάποιες φορές τη φτιάχνω όπως την έχω φτιάξει σε αυτή τη συνταγή αλλά πολλές φορές την αγοράζω έτοιμη. Αυτή την εποχή κυρίως υπάρχει σίγουρα στα σούπερ μάρκετ οπότε κάνω τις προμήθειες μου 😏 Η σημερινή συνταγή είναι εύκολη και το καλό είναι ότι μπορούμε να προετοιμάσουμε τις μαρέγκες αρκετές ώρες ή και μέρες πριν. Πρέπει όμως να συναρμολογήσουμε το γλυκό λίγο πριν το σερβίρουμε γιατί αλλιώς οι μαρέγκες μας θα μαλακώσουν.

Με την τελευταία μας ανάρτηση πριν τα Χριστούγεννα, θα θέλαμε να σας ευχηθούμε να περάσετε Καλά Χριστούγεννα με την οικογένεια, τους φίλους και τ' αγαπημένα σας πρόσωπα, ξεκούραση και χαρά :)))



Τούρτα Μαρέγκας Με Κρέμα Κάστανου

Print Friendly and PDF
Ελαφρύ και εύκολο γλυκό με μαρέγκα και κρέμα κάστανου.
Μερίδες:8
Συστατικά:

  • 4 ασπράδια αυγών
  • 225 γρ άχνη ζάχαρη
  • 3 κουταλιές ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης
  • 250 γρ κρέμα κάστανου
  • 300 γρ κρέμα γάλακτος 35%
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120β στον αέρα. 
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να έχουμε μια πηχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη κουταλιά κουταλιά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια γυαλιστερή μαρέγκα
  3. Σε ένα αντικολλητικό χαρτί σχεδιάζουμε τρεις κύκλους με διάμετρο 20 εκ. Γυρίζουμε το χαρτί από την άλλη και το στρώνουμε σε ένα ταψί.
  4. Με κουταλιές απλώνουμε επάνω στους σχεδιασμένους κύκλους τη μαρέγκα. Πασπαλίζουμε με δυο κουταλιές από το φιστίκι.
  5. Ψήνουμε για μιάμιση ώρα. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τις μαρέγκες άλλη μια ώρα μέσα στο φούρνο. Βγάζουμε τις μαρέγκες και τις αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  6. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί. Ρίχνουμε το 1/3 από τη σαντιγί στην κρέμα κάστανου και ανακατεύουμε καλά.
  7. Στρώνουμε την μια βάση μαρέγκας σε μια πιατέλα και απλώνουμε τη μισή κρέμα κάστανου και τη μισή σαντιγί. Τοποθετούμε τη δεύτερη βάση και στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα κάστανου και την υπόλοιπη σαντιγί.
  8. Τοποθετούμε και την τρίτη βάση. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο φιστίκι και διακοσμούμε όπως θέλουμε. Εγώ έβαλα γλυκό κουταλιού κάστανο και σπόρους ροδιού.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για να κολλήσει το χαρτί και να μην κουνάει στο ταψί βάζουμε μια σταλιά από τη μαρέγκα στο ταψί.

Δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε τις μαρέγκες από το φούρνο. Πρέπει να μείνουν με κλειστό φούρνο, να στεγνώσουν εντελώς.

Η μαρέγκες είναι ευαίσθητες στην υγρασία γι αυτό τις φυλάμε καλά κλεισμένες σε μεταλλικό κουτί ή καλά κλεισμένες σε μια σακούλα.

Μην περιμένετε ότι τα κομμάτια κόβονται όμορφα όπως σε μια κανονική τούρτα. Μπορεί να μη δείχνουν τόσο όμορφα, αυτό όμως δεν αλλάζει τη νοστιμιά.
 


There is no way we would let Christmas go by without making a Christmas dessert with cream of chestnut. It is my favourite one and I use it as often as I can.
I occasionally make it from scratch as I did in this recipe, most of the time though I buy the ready made one. This time of the year it is very easy to find, so make sure I stock up on it😏
Today's recipe is quite easy to make, especially because the meringues can be prepared many hours or days ahead of time. The torte has to be assembled last minute, otherwise it will turn soggy.

Since this is our last post before Christmas, we would like to wish you all a very Merry Christmas, a joyful and restful time spent with family, friends and loved ones :)))



Chestnut Meringue Cake

Print Friendly and PDF
A light and easy meringue and cream of chestnut dessert.
Yield: 8 portions
INGREDIENTS:

  • 4 egg whites
  • 7 1/2 oz icing sugar
  • 3 Tbsps pistachios, finely chopped
  • 8 oz cream of chestnut
  • 10 oz whipping cream
INSTRUCTIONS:
  1. Preheat oven at 250F, convection setting
  2. Beat egg whites with a mixer, to obtain a thick meringue. Add sugar by spoonfuls and continue beating, until meringue is glossy.
  3. Trace 3 - 8in. circles on a sheet of parchment paper. Flip paper and place on baking sheet.
  4. Drop meringue on traced circles by spoonfuls and level. Sprinkle them with 2 Tbsps of the chopped pistachios.
  5. Bake for 1 1/2 hours. Turn oven off and leave meringues in for another hour. Remove from oven and let cool completely.
  6. Whip cream until soft peaks form. Blend 1/3 of the whipped cream in the cream of chestnut and stir well.
  7. Transfer one of the meringue circles onto serving platter and spread with half of the cream of chestnut blend and half of the remaining whipped cream. Cover with second meringue, spread with remaining chestnut cream blend and whipping cream.
  8. Top with third meringue, sprinkle with remaining 1 Tbsp of pistachios and decorate as you wish. I used pomegranate arils.   

NOTES
In order to keep parchment paper in place while working with the meringue, spread a bit of meringue on the pan before lining it with the parchment paper.

Once we've baked the meringues,we have to leave them in the oven without opening the door, to let them be completely dry.

Meringues are very sensitive to humidity, therefore we either store them in a ziploc bag or in a metal box with lid, tightly sealed.         

Do not expect cake slices to be cut evenly as with a cake. That, however, doesn't make it less tasty.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

3 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και καλά με υγεία ,να περάσετε όμορφες γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χρονια πολλα και δημιουργικα! καλες γιορτες! φανταστικη η τουρτ ακαστανο κατι διαφορετικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορώ άνετα να φάω ολόκληρη αυτή την τούρτα. Λατρεύω τη μαρέγκα, λατρεύω τα κάστανα! Πανέμορφο δείχνει! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή