Μανταρίνια Ποσέ/Poached Tangerines


For English, scroll down

Κάποια μικρούτσικα μανταρίνια που ξέμειναν ήταν η αιτία γι αυτή την ανάρτηση. Τα μανταρίνια και φυσικά το εγγλέζικο περιοδικό που χάζευα και είχε μέσα αυτή τη συνταγή. Μου έκανε κλικ με το που την είδα. Βέβαια μετά σκέφτεσαι, εδώ στο σπίτι θα το φάει κανείς αυτό το γλυκό; Και πως σερβίρεται; Σκέτο, με παγωτό, σε κέικ, σε μους; Ε λοιπόν σερβίρεται με όλους τους τρόπους. Έτσι όπως είναι για ένα ελαφρύ και νόστιμο επιδόρπιο μετά από ένα γιορτινό φαγοπότι, μπορεί όμως να συμπληρώσει τέλεια μια κρέμα ή ένα σιροπιαστό κέικ.




Μανταρίνια ποσέ

Print Friendly and PDF
Μια διαφορετική πρόταση για ένα ελαφρύ και γευστικό επιδόρπιο.
Μερίδες:5-6
Συστατικά:

    • 10-12 μανταρίνια μικρά
    • 150 γρ ζάχαρη άχνη
    • 4 κ.σ νερό
    • 150 ml βραστό νερό
    • 1 ξυλάκι κανέλας
    • 3-4 αστεροειδείς γλυκάνισους
    • 2 κ.σ. Grand Marnier
    • σποράκια από ρόδι για διακόσμηση
    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
    1. Καθαρίζουμε τα μανταρίνια και αφαιρούμε όσο μπορούμε τις άσπρες ίνες τους.
    2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό. Σε μέτρια θερμοκρασία αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει χωρίς να ανακατέψουμε, μόνο κουνάμε την κατσαρόλα.
    3. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να πάρει η ζάχαρη ένα ελαφρά καραμελένιο χρώμα. Τρία τέσσερα λεπτά μου πήρε όχι παραπάνω. Χρησιμοποιούμε μια μαρίζ που έχουμε βουτήξει σε ζεστό νερό για να διαλύσουμε τυχόν ζάχαρη που έχει μείνει στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
    4.  Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε με προσοχή το βραστό νερό γιατί πιτσιλάαει.
    5. Βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί η καραμέλα. Προσθέτουμε την κανέλα και το γλυκάνισο και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά.
    6. Προσθέτουμε τα μανταρίνια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά γυρίζοντας τα δυο τρεις φορές.
    7. Βγάζουμε σε ένα μπολ τα μανταρίνια, προσθέτουμε το Grand Marnier, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη σάλτσα επάνω στα μανταρίνια. 
    8. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
    9. Σερβίρουμε 2 μανταρίνια σε κάθε άτομο με λίγη από τη σάλτσα καραμέλας και διακοσμούμε με σπόρια από ρόδι.

    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
    Η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, ίσα ίσα να δούμε ότι χωράει τα μανταρίνια.

    Αν δε θέλουμε να βάλουμε αλκοόλ στο γλυκό μπορούμε να αντικαταστήσουμε το grand marnier με μια κουταλιά ανθόνερο.


    The cause behind this post was a number of small leftover tangerines. Those and of course the English magazine I was browsing, where I found this recipe. It clicked as soon as I read it. Then of course, I started thinking, would any of us at home like this dessert? And if so, how would I serve it? As is, on ice cream, cake or mousse? Well, all the above!
    As is, for a light yet tasty dessert after a feast, or as a perfect complement for a cream or a syrupy cake.


    Poached Tangerines

    Print Friendly and PDF
    A different suggestion for a light and tasty dessert.
    Yield:5-6 portions
    INGREDIENTS:

    • 10-12 small tangerines
    • 5 oz icing sugar
    • 4 Tbsps water
    • 5 oz boiling water
    • 1 cinnamon stick
    • 3-4 star anise
    • 2 Tbsps Grand Marnier
    • pomegranate arils for decoration
    INSTRUCTIONS:
    1. Peel tangerines and remove remaining pith.
    2. Turn first quantity of water and sugar in a pot. Allow sugar to dilute over low temperature without stirring
    3. As soon as the sugar melts, increase temperature and continue boiling until sugar has a caramel colour. ( It took 3-4 minutes, no longer than that.) Using a spatula dipped in boiling water, try to dilute any sugar possibly remaining on the interior wall of the pot.
    4. Remove pot from element and carefully add the boiling water (It will spatter)
    5. Return to element and and stir well until caramel dissolves. Add cinnamon stick and star anise and bring to a slow boil for 2 min.
    6. Add tangerines and let them simmer for 5 min, turning them twice to three times.
    7. Transfer tangerines to a bowl, add Grand Marnier to pot, stir and pour sauce over tangerines.
    8. Let cool and refrigerate until ready to use.
    9. Serve two tangerines for each person with some caramel sauce and top with pomegranate arils. 

    NOTES
    We shouldn't use a large pot, the tangerines should just fit in it.

    If we want an alcohol free dessert, we can substitute the Grand Marnier for 1 Tbsp of orange blossom water.


    8 σχόλια:

    1. Δεν πρέπει να έχω δοκιμάσει ποτά... φαινονται μουρλια ετσι όπως επιπλέουν στο ζουμάκι τους!

      https://dinamighty.com/

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Ούτε και εμείς δεν περιμέναμε να είναι τόσο νόστιμα, χιχι

        Διαγραφή
    2. Ομορφα τα βλέπω, αυτή η συνταγή είναι για εμένα που υπεραγαπώ τα μανταρίνια!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. Πρωτότυπο και πολύ ωραίο Μαρία.
      Νομίζω είναι ότι πρέπει για τις γιορτές και βραδυνα καλέσματα.

      Φανταστική ιδέα ;)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Είναι ιδιαίτερο επιδόρπιο Μαρία μου αλλά πολύ νόστιμο ;)

        Διαγραφή
    4. Φαίνονται τόσο νόστιμα αυτά τα μανταρίνια... είναι καταπληκτικά και πολύ φρουτένια και ελαφρά.
      Αααα ξέχασα... το νέο στυλ του blog είναι πανέμορφο!!
      Καλές γιορτές κορίτσια!!
      Πολλά φιλιά σε Αθήνα και Μόντρεαλ!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή