Ζυμαρόπιτα Με Σπανάκι/Easy Spinach Pie



For English, scroll down

Εύκολη σπανακόπιτα θα την έλεγα αλλά δε θα ήταν ακριβής η περιγραφή. Γιατί αυτή η πίτα είναι αυτό ακριβώς που λέει, ζυμαράκι και γέμιση.
Υπάρχουν πολλές ονομασίες γι αυτή τη νόστιμη πίτα, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και διάφορες συνταγές φυσικά. Εγώ αφού ψάχτηκα λίγο, έφτιαξα την πίτα μου όπως εμάς μας αρέσει, στο πάχος που μας αρέσει και με τη γέμιση που θέλουμε και αγαπάμε.
Είναι πολύ εύκολη και το ίδιο νόστιμη ζεστή και κρύα. Μπορεί να γίνει το αγαπημένο κολατσιό των παιδιών μας και τώρα που το σκέφτομαι είναι ότι πιο κατάλληλο να πάρουμε μαζί μας στο πικ νικ της Πρωτομαγιάς.



Ζυμαρόπιτα Με Σπανάκι

Print Friendly and PDF
Πολύ εύκολη πίτα, το ίδιο νόστιμη ζεστή και κρύα.
Μερίδες:16-20
Συστατικά:
για τη γέμιση
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 600 γρ σπανάκι πλυμένο και χοντροκομμένο
  • 2 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 150 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 150 γρ φέτα τριμμένη
  • αλάτι-πιπέρι
  • για το χυλό
  • 300 γρ αλεύρι καλαμποκιού
  • 200 γρ αλεύρι γοχ
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 200 ml γάλα
  • 400ml νερό
  • 100 ml ελαιόλαδο και λίγο για ράντισμα
  • 2 κ.σ. σουσάμι (προαιρετικά)
  • πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι το πράσο και τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι και το ζεματάμε σε χαμηλή φωτιά. 
  2. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  3. Ρίχνουμε το αυγό ελαφρά χτυπημένο, τα τυριά και αλατοπιπερώνουμε.
  4.  Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε τα δυο αλεύρια, προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, το γάλα, τα 300 ml από το νερό και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα χυλό όχι πολύ πηχτό αλλά ούτε πολύ αραιό.
  5. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε το μισό από το χυλό μας. Από πάνω στρώνουμε κουταλιά κουταλιά τη γέμιση να πάει παντού.
  6. Προσθέτουμε στον υπόλοιπο χυλό το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε για να γίνει λίγο πιο αραιός ο χυλός μας.
  7. Καλύπτουμε τη γέμιση με τον υπόλοιπο χυλό, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190β για 45 λεπτά με μια ώρα.
  9. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο για να το κόψουμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η ποσότητα στα μυρωδικά μπορεί να αλλάξει ανάλογα τις προτιμήσεις μας.

Προσέχουμε το αλάτι στη γέμιση, ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας.

Ο χυλός μας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτός αλλά ούτε αραιός. Πρέπει να είναι λίγο πιο αραιός από ένα μείγμα κέικ.



I call this an easy spinach pie since it is just layered dough with a spinach filling.
There are various names and various recipes for this tasty pie from all the different regions of Greece.
After doing a bit of research, I prepared this pie according to the way we like it, adjusting the thickness of the dough and the ingredients in the filling.
It is very easy to make and equally tasty hot or cold. It is a nice snack for our children's lunchbox, as well as for a spring picnic basket.


Easy Spinach Pie

Print Friendly and PDF
A very easy pie, equally good hot or cold.
Yield:16-20 portions
INGREDIENTS:
for the filling
  • 1 2/3 oz olive oil
  • 20 oz spinach, rinsed and coarsely chopped
  • 2 leeks, sliced in fine coins
  • 4-5 green onions, finely chopped
  • 2 Tablespoons parsley, finely chopped
  • 1 Tablespoon mint, finely chopped
  • 1 egg
  • 5 oz gruyere, grated
  • 5 oz feta, grated
  • salt and pepper, to taste                                                                                                                                                         
    for the mush
  • 10 oz corn meal
  • 6 2/3 oz all purpose flour
  • 2 tsps salt
  • 6 2/3 oz milk
  • 13 1/3 oz water
  • 3 1/3 oz olive oil, plus extra for sprinkling
  • 2 Tbsps sesame seed (optional)
  • pepper, to taste
INSTRUCTIONS:
  1. In a deep and large pan, sauté  leeks and green onions in olive oil until soft. Add spinach and continue sautéing over low heat.
  2. Add parsley and mint, stir and allow to cool.
  3. In a small bowl, whisk egg and turn into spinach mixture along with grated cheeses, salt and pepper.
  4. In a bowl, stir two kinds of flour, salt, pepper, milk, olive oil and 10 oz of the water. Continue stirring until mush is neither too thick, nor too thin.
  5. Grease baking pan and turn in half of the mush. Spread filling, adding by spoonfuls.
  6. Add remaining water to remaining mush and stir well to thin it.
  7. Top filling with remaining mush, sprinkle with olive oil and sesame seed.
  8. Bake in a preheated oven at 375F for 45min to 1hr.
  9. Allow to slightly cool before cutting.

NOTES
Herbs can be adjusted according to our preference.

Be careful with the amount of salt in the filling, it depends on how salty the cheeses we are using are.

The mush has to be neither too thin nor too thick, just slightly thinner than cake batter.


8 σχόλια:

  1. Στο χωριό μου τη λέμε μπαμπανέτσα, ήταν η εύκολη πίτα ιδιαίτερα των βοσκών, μάζευαν άγρια χόρτα είχαν τυρί από τα ζωντανά τους καλαμποκάλευρο και η πίτα έτοιμη ψημένη στη γη με τη γάστρα στα ξύλα.Μνήμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όμορφες μνήμες Ξανθή μου, όπως όμορφη είναι και αυτή η πίτα.

      Διαγραφή
  2. Πολύ νόστιμη πίτα, νομίζω είχα φτιάξει παλιότερα αλλά ελαφρώς την θυμάμαι, πρέπει να ξανά φρεσκάρω την μνήμη μου νομίζω!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νόστιμη και εύκολη Μαρία μου. Το κυριότερο για μένα!

      Διαγραφή
  3. εξαιρετικη!! και φυσικά πανευκολη!! αγαπω αυτες τις πιτουλες που δεν θελουν πολλα πολλα ανακατεματα και ζυμωματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μ αρέσει πολύ η γραβιέρα με το σπανάκι και την ελαφρια γλυκήτητα του πράσου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Αριάδνη. Το πράσο όπου μπαίνει δίνει μια γλύκα που με ενθουσιάζει.

      Διαγραφή